Er du lykkelig?

Er du lykkelig?

Hvordan definerer man lykke?

Hvad er lykke egentlig? Hvad gør os til et helt og lykkeligt menneske?

Vi lever i et samfund, hvor vi drøner ud af livets landevej, hvor vi sjældent har tid til at stoppe op og mærke efter, hvordan vi egentlig har det. Der bliver stillet krav fra alle dimensioner af livet; På arbejdspladsen, i familielivet, hos vennerne og de mennesker, vi er omgivet af. Vi skal hele tiden præstere og leve op til en masse forventninger og har mange gange kun for øje at leve op til de krav og normer som samfundet og omgivelserene forventer af os. Vi tilpasser os og nøjes mange gange, fordi at vi ikke ser nogen anden udvej. Og hvorfor er det sådan? Behøver vi at nøjes? Hvem bestemmer, at vi skal nøjes og gå på kompromis med os selv for at tilfredstille andre mennesker?

Mange oplever lykkefølelse på trods af få midler, hvorimod andre med økonomisk overskud og materielle goder stadig higer efter lykken. Oprigtig glæde kommer indefra, og kan ikke fremdyrkes af en ny taske, en ny telefon, en bil eller carport. Man kan til gengæld godt opleve lykke i mødet med et andet menneske, men det er ikke alene personen, der skaber lykkefølelsen. Det er måden oplevelsen fortolkes på, og de følelser der udløses undervejs. Det handler ikke om, hvad du har, og hvem du er sammen med, det handler om, hvem du er, og hvad du gør, med det og dem du møder på din vej gennem livet.

Vi alle ønsker at være lykkelige, og man er hverken selvisk eller egoistisk ved ønsket om at mærke lykken. Man bliver rolig og tolerant, når man er lykkelig. Det giver en ro og et overskud til at være mere tilstede og nærværende overfor de mennesker, man er omgivet af.

Lykke er et personligt ansvar

Lykke er et personligt ansvar. Lykke er ikke noget, man kan forvente at få af andre. Alle har nøglen til egen lykke. Og dermed ansvaret for at putte nøglen i den rigtige lås. Lykken skabes indefra, det er ikke andres ansvar, at vi er lykkelige, det er vores eget ansvar. Ligesom at vi ikke kan ændre på andre mennesker men kun os selv. Mange mennesker har svært ved at kigge indad og har ofte mere fokus på at være ovre i andre personer, hvad de skal ændre og gøre, mange projekterer sit eget ”shit” over på andre… For hvis DE nu bare ændrede dit og dat SÅ ville alt blive godt… Man har selv et ansvar for at have det godt. Hvis man omgås nogle mennesker, der er usunde for én, hvor man går på kompromis med sig selv, tilpasser sig og nøjes, så skal man måske starte med at få ryddet op i de relationer, man er i, der er usunde for én. Det kan være i sit parforhold, i sin omgangskreds, og det kan være, at man skal finde en ny arbejdsplads osv. Men det er også en god idé at kigge indad og finde ud af, hvorfor man er i de relationer, der er usunde for én, hvorfor man tilpasser sig, nøjes og går på kompromis med sig selv!!! Lyt til din intuition… Negative tanker og følelser er din indre stemme, der prøver at fortælle dig, at der er noget, der ikke er, som det burde. Du har ansvaret for at deale med det, det er kun dig selv, der kan få ryddet op i din bagage.

Giv dig selv kærlighedRyd op i dit liv og få indre ro

Det kan være svært at elske andre mennesker, give sig hen og være der for andre, hvis ikke man elsker sig selv sig og behandler sig selv ordentligt. Hvordan behandler du dig selv? Mange forbinder selvforkælelse og kærlighed til sig selv med at tage en tur til frisøren, få massage, tage på ferie osv. Det er også forkælelse, men det er ikke noget, der giver en vedvarende lykkefølelse. Man kan godt tage på ferie og få et afbræk, finde noget ro og få reflekteret over livet. Men mange gange falder man tilbage i samme mønster efter lidt tid, hvis ikke man får handlet på de ting, som man ønsker at forandre. Hvis man ønsker at være lykkelig og være god ved sig selv og give sig selv kærlighed, så skal man starte med at se på de ting, der fylder negativt i ens liv, det der tynger én og forhindrer én i at nyde livet med ro og balance indeni.

Hvis du forestiller dig, at du har en rygsæk på ryggen med nogle tunge sten i… Sten er tunge at slæbe rundt på i længden, du bliver træt, trist, får ondt i krop og sjæl og bliver frustreret. Hvis du tager én sten op af rygsækken, én ad gangen, “ser på den” og får den smidt væk, så oplever du en lettelse, og sådan bliver du ved, til du har ryddet op i din rygsæk. Der vil i livet altid komme nye sten i vores bagage, men når de kommer, og man kan mærke, at de tyngder, så skal man se på dem og få dem væk… Det er kærlighed til sig selv at få ryddet op i sin bagage og få kigget indad. Det vil give en masse forståelse for, hvorfor man agerer, reagerer, tænker og føler, som man gør. Det kan være en god idé at tale med en professionel rådgiver, hvis man har en tung bagage, tale med én der er neutral og ser tingene udefra, én der kan se tingene på en anden måde end én selv, og de mennesker der står dig nærmest. Man tager bilen til syn, den får et servicetjek, så den kan køre videre. Det samme er en god idé at gøre med sig selv, og ikke først når det hele ramler sammen for én. Selv når det hele ramler sammen for nogen, er det ikke alle, der får hjælp til at komme videre. Mange søger ikke hjælp, fordi at de syntes, at det er tabu at gå i terapi eller få råd og hjælp af en coach eller en rådgiver. Men ligesom at det er vigtigt at spise og drikke det rigtige og passe på sin krop og komme den rigtige benzin på den, fordi at man skal leve i sin krop hele livet, så er det ligeså vigtigt, at man engang imellem giver sig selv et mentalt servicetjek; Får luft, får ryddet op i sin bagage, giver slip på sorg, vrede, smerte, frustrationer m.m. og derefter rejser videre i livet med fornyet energi, nye værktøjer og en lettere rygsæk på ryggen… Det er at give kærlighed til sig selv. Du er nr.1 i dit liv, du er den vigtigste person i dit liv, for du kan ikke være der for andre; Dine børn, venner, familie, kollegaer m.m., hvis du ikke har styr på dig selv. Du skal starte med at kigge på dig selv, og så kan du være der for andre og være mere empatisk, rummelig, nærværende, kærlig og omsorgsfuld.

Du vælger selv dit liv

Forestil dig at du står og kigger på to verdener, en sort og en hvid. Du bestemmer selv, hvilken farve du vælger at fokusere på. På samme måde vælger du i dit liv. Du kan vælge at fokusere på det, du glædes over, og ved at gøre det til en vane, vil du oftere få øje på det. Du får, hvad du forventer – ikke, hvad du fortjener. Og så kan du jo ligeså godt forvente det bedste. Når du er glad, tiltrækker du også glæde. Hvis du bruger al din energi på at fokusere på det, som du savner og mangler, og det der er negativt, så bliver du ikke lykkelig, tværtimod. Hvis du ønsker at opnå dine mål og drømme, så kræver det, at du fokuserer på det positive i dit liv. Fokuserer du primært på den modstand du møder, fjerner du fokus fra det gode. Det er fint at få luft, når noget går galt, så du kan give slip og komme videre. Men ændring kræver handling. Det nytter altså ikke blot at tale om det, for det ændrer ingenting alene. Ord er intet uden handling!!! Tværtimod holder du fast i din egen ulykkelighed. Sæt dig mål for det du vil ændre, lav en handleplan, og så spring ud i det!!! At forlade sin comfortzone kan for mange være svært, fordi der ofte gemmer sig en frygt i dem og en angst for det ukendte, og derfor får de ikke handlet. Det kan være svært at sige farvel til fortiden og hej til fremtiden, det er helt naturligt.

Lev livet – Lev i nuet

Vi kender alle sammen det der med, at lykken ligger i fremtiden…”En dag”, ”Når bare jeg får gjort det så…”, ”Hvis jeg lige…” osv. Men hvis fokus kun er på fremtidens mål og lykken afhænger heraf, så opnår man den sjældent. Det betyder ikke, at man ikke skal have mål og drømme, men man skal ikke blot fokusere på destinationen, man skal leve livet, for lykken er selve rejsen. Man skal leve i nuet, glæde sig over de ting der er lige nu, for ellers går man glip af en masse glæder. Livet er én lang række af momenter. Fortiden er passé, og fremtiden er derude. Vi lever livet lige nu, og livet bliver ikke genudsendt. Så tøv ikke, nyd livet, lev i nuet!!

Livet er en forunderlig størrelse… Den ene dag kan man være lykkelig, og den næste dag kan man være trist og ked af det. Men én ting er sikkert, lykke er ikke noget man får, men noget man skaber!!! – Og det er vores eget ansvar… Livet er for kort til at leve i skyggen, når solen skinner på den anden side. Så husk blot, at det du ser efter her i livet, er det du får øje på ♥

Pas på dig selv ♥

Eva Christiansen, Parterapeut og Sexologisk Rådgiver

 

Happy, fun, life..